“Gebruik PowerShell Just Enough Administration voor privileged identity role based management.” Lijkt het voor u of voorgaande zin is geschreven in het Swahili? Dan begrijpt u waarschijnlijk hoe ik mijzelf voelde tijdens een seminar over Hybrid Cloud Infrastructure. Of u bent natuurlijk een Oost-Afrikaanse IT’er met cloud-ervaring, dan is beiden voor u gesneden koek.
Voordat ik u in geuren en kleuren vertel over het verloop van dit seminar, en überhaupt wat de hybride cloud is, leg ik graag uit wat ik daar deed. Bij Censom ben ik actief als marketeer en recruiter en ik wil alles weten wat er binnen mijn vakgebied te weten valt. Maar gezien mijn speelveld, namelijk de IT-wereld, en de aard van de IT’er om technische specificaties tot in den treure uit te diepen, heb ik het als niet-IT’er niet altijd even makkelijk. Ik dicht mijzelf bovengemiddelde IT-kennis toe, maar ik kan u gerust toevertrouwen dat zelfs dan het begrijpen van een conversatie tussen twee ervaren IT’ers voor mij een tantaluskwelling lijkt. Maar vraag ook een willekeurige IT’er wat hem of haar het meest stoort aan recruiters en je krijgt veelal het antwoord: ‘een gebrek aan technische kennis.’ Aanleiding voldoende toch om eens in de zoveel tijd aan dezelfde seminars deel te nemen? Zo leren we elkaar toch wat meer begrijpen.

Met dat doel schrijf ik mijzelf in voor het seminar Hybrid Cloud Infrastructure. Voordat we onze technologische ontdekkingsreis beginnen, is het slim dat ik het principe van de hybride cloud kort toelicht. In een notendop: alle gemak van werken in de cloud, met behoud van (in ieder geval een deel) van uw lokale netwerk.

Oke, het seminar. Bij het betreden van het leslokaal is al direct duidelijk dat dit een IT-feestje gaat worden. In het midden van de ruimte ligt een modem waaruit twintig netwerkkabels steken. Want ja, een IT’er vertrouwt dat instabiele, en bovenal onveilige, Wi-Fi netwerk niet en gebruikt liever een vaste LAN-verbinding. Ik voel mij schier naïef dat ik een draadloze internetverbinding probeer te bewerkstelligen.

Heren (sorry dames, jullie waren er niet), klap uw laptops open en noteer mee. “Azure Active Directory, Nested Virtual Machines en container-optimized nano server images… ” wanneer de terminologische stofwolk is neergedaald is het tijd om zelf te experimenteren in het lab. Dus ik trek mijn unisex laboratoriumjas aan, zet mijn overmaatse labbril op en ga aan de slag. Zonder gekheid, vanuit de labomgeving start ik Windows PowerShell op en wordt gevraagd om wat commando’s in te voeren. Voor de persoon die zich nu een digibeet waant: Windows PowerShell laat het systeem handelingen uitvoeren aan de hand van gegeven commando’s. Klinkt super simpel en dat is het ook; mits je het gevraagde taaltje machtig bent. Mocht u zich soms afvragen welke taal uw systeembeheerder spreekt, dat is met zeer grote kans PowerShelleriaans.

Maar het alom bekende gezegde: ‘al spelenderwijs leert men’, gaat ook hier op. Kan ik na dit seminar in mijn eentje een lokale omgeving omzetten naar een hybride cloudnetwerk? Nee, daar zal ik toch echt mijn IT-collega’s bij Censom voor nodig hebben. Echter heeft het mij een beter beeld gegeven over de werkzaamheden waaraan wij IT’ers dagelijks blootstellen. Dus: doel bereikt.

“Gebruik PowerShell Just Enough Administration voor privileged identity role based management.” Aan het einde van het seminar begint het bij mij te dagen: ‘dit is een veiligheidsvraagstuk!’ Privileged Identity Management gaat onder meer over een stukje afscherming en bescherming van data en door middel van PowerShell kan je bijvoorbeeld de juiste personen autoriseren voor de toegang tot een specifiek stukje van het netwerk. Zo voorkom je dat Truus van de receptie aan de jaarbegroting van het bedrijf kan sleutelen. En zoals u waarschijnlijk ook weet is data tegenwoordig het werkelijke kapitaal van een bedrijf en met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in aantocht is dit onderwerp actueler dan ooit. Maar dit verdient een op zichzelf staand artikel, dus houdt vooral ons blog in de gaten voor meer hierover.